Träning

Träningen går framåt!

Om man följer mig på Instagram eller Facebook kan man nog ha fått intrycket att min träning har gått rätt dåligt de senaste månaderna. Och det har den ju på sätt och vis, nya förutsättningar i kombination med gamla skador som kommer upp till ytan igen har gjort at jag inte kan träna på samma sätt som för ett par år sedan.

Och envis som man är väntar man såklart alltid lite för länge innan man lyssnar på kroppen och lever inte som man lär. Man tycker ju att jag objektivt borde kunna se på mig själv och min träning som jag som PT tittar på mina kunder men som med mycket annat är det inte alltid lätt att vara objektiv när det gäller en själv.

Men, som titeln lyder, nu har jag kört på ett tag och det känns som om jag är på väg upp från den värsta svackan igen. Jag har fortfarande lite ont här och var, främst i höften och ryggen men jag blir starkare i alla övningar och vissa av krämporna minskar i takt med det. Andra inte.

Jag har fått en del hjälp i min rehabilitering av Martin Andrae som är fysioterapeut (lite sexigare benämning på sjukgymnast) och naprapat Christer Söderberg på Optimal Fysik vilket såklart har skyndat på processen och hjälp en hel del.

I nuläget lägger jag upp träningen enligt en 2-split, ett benpass följt av ett överkroppspass följt av en vilodag på ett rullande schema. Ett av mina favoritupplägg måste jag säga.

jakob richloow knäböj fram

Benpassen består just nu av knäböj fram på lite tyngre vikter (2-4 reps och 3-5 set) och raka marklyft och utfallsgång i lite högre repetitionsantal (6-10). På överkroppspassen kör jag oftast teknik i handstående, och någon vertikal press supersetat med en roddövning.

Vertikala pressar funkar bäst för min trasiga axel just nu och min go-to övning har varit kettlebellpress. Jag har däremot nyligen introducerat mer skivstångsträning i form av pressar bakom nacken och vanliga pushpressar för att bygga upp min överkroppsstyrka igen.

Pressar bakom nacken är en sådan övning som tyngdlyftare älskar men som många fysioterapeuter (igen, sjukgymnaster) inte gillar på grund av inklämningsrisken i axlarna om den utförs fel eller med dålig rörlighet men rätt utförd tränar den både styrka och stabilitet i axeln.

Jag kämpar i nuläget med 7-8 reps på 40kg och utmaningen är lika mycket axelkontroll som stabilitet och råstyrka, till exempel är jag instabil i ena axeln och jävligt svag i trapsen. Så ni får inga videos när jag kör utan istället en på Dmitri Klokov som pressar 130kg bakom nacken.

När det gäller tyngdlyftningen har jag skjutit lite på den med fokus att bygga upp grundstyrkan igen men jag hoppas kunna börja förnedra mig själv även i den kategorin inom den närmsta framtiden. ;-)

Sen på gymmet!

/J

 

Diskussion

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: