Okategoriserat, Träning

Myter och missförstånd inom träningsvärlden. Del 2

Ända sedan fysisk träning spred sig utanför idrotssvärlden och in i folkhemmet och populärmedierna har missförstånd och mytbildning florerat inom träningsläran.Man kan skylla på många saker. En generell ovilja hos gemene motionär att skaffa sig nödvändig kunskap och istället leta snabblösningar, psudovetenskap som sprids på nätet och i skumma källargym, okunniga journalister som feltolkar forskningsrapporter eller helt enkelt att det fortfarande också tvistas även bland kunnigt och etablerat branchfolk om hur man bäst applicerar den vetenskap som träningsläran bygger på. Oavsett hur myterna uppkommer och sprids så är många så väl rotade i träningskretsar att de fortfarande ses som ”sanningar” och de som refererar till bättre, nyare och kunnigare källor kämpar i ständig motvind. Några av klassikerna är ju till exempel:

”Man bör äta var tredje timme för att hålla förbränningen uppe”, ”Man ska träna med lätta vikter och många repetitioner samt stretcha musklerna efter styrketräning så de blir långa och slanka istället för stora och bulliga”, ”Om man gör hundratals sit-ups varje morgon får man rutor på magen” och ”Man ska inte gå djupare än 90° i en knäböj då det är skadligt för knäna”.

Martin Löwgren har skrivit en hel del bra grejer om myter inom träning, bland annat i serien ”En kille på gymmet sa att:”, och om VARFÖR vi tror på dessa myter kan du läsa om i den här artikeln på Träningslära.se.

Här kan du läsa del 1: ”Funktionell träning”, allt blir bättre om man gör flera saker samtidigt. Gärna på balansboll!

Min artikel kommer att ta upp fyra av de nyare myterna inom träning. Då många av ämnena är lite kontroversiella har jag bifogat länkar till forskning och vidare läsning i de fall jag kunnat hitta det.


Crossfit-inspirerad träning, eller ”all träning är bättre om den är jobbig”.

Crossfit är en träningsform som har blivit enormt populärt de senaste åren, och nya klubbar öppnar upp  (nästan) dagligen. Träningsformen som koncept handlar om att träna upp sin förmåga i alla sina fysiska kvaliteter, eller helt enkelt höja sin ”fitness-nivå” men sättet man gör det på skiljer sig till stor del från idrotter med liknande fysiska krav. Då idrottare oftaste tränar ett fåtal kvaliteter åt gången enligt under en längre planering där varje pass oftast ser rätt lika varandra ut, jobbar man inom crossfit ofta flera kvaliteter samtidigt under ett och samma pass, i korta intensiva cirkelträningsupplägg. Träningen kan innehålla allt från tekniskt avancerade tyngdlyftningsrörelser till gymnasiska övningar, högintensiva intervaller eller rena maxstyrkeövningar. Många duktiga crossfit-atleter har vuxit fram den senaste tiden och på youtube finns mängder med klipp på hårda prestationer och tuffa träningspass.

Traditionell cirkelträning är i sig inget nytt inom träningsvärlden. Att lägga ihop flera moment, till exempel styrkeövningar, i en följd och manipulera/minska vilan mellan momenten kan ha många fördelar och en god effekt på både styrka och kondition. Problemet kommer istället när vanliga, kanske nyblivna motionärer utanför crossfit-gymmen anammar vad de upplever som det karaktäristiska inom Crossfit-träningen men utan att ha en tillräckligt god grund eller kunskap om träning. De har sett exempel på hur ett crossfitpass ska se ut, de kanske till och med känner till vissa ”crossfit-övningar”, mer eller mindre tekniskt komplexa, och de vet att målet med träningen är att det ska vara så jobbigt som möjligt. Resultatet blir ofta ett hopkok av olika övningar, utförda med undermålig teknik, under tidtagning i högsta möjliga tempo utan annat syfte än att bli så trött som möjligt.

Hur kan man göra det bättre då? Den första uppmaningen till dig som kör ”Crossfit-insiprerat” är såklart att ta kontakt med ett lokalt Crossfit-gym där du kan träna riktig Crossfit och få hjälp med träningsutförandet. För er som tränar på kommersiella gym på egen hand, använd övningar du faktiskt kan utföra med god teknik under själva cirkelpasset. Träna gärna teknik i tyngdlyftning men kan du inte gå ner i godkänt djup i en knäböj kanske du inte ska nöta thrusters eller frivändningar på tid. Se gärna till att bygga upp en bra grundstyrka i basövningar som knöböj, marklyft och bänkpress utfört med god teknik och tillräcklig vila enligt ett välgenomtänkt program med långsiktiga mål, till exempel det här upplägget. Vill man sedan lägga in 10 minuters högintensiv intervallträning efter styrketräningenär det bara att välja ett par övningar man kan utföra med bra teknik aven under utmattning och köra på. Burpees, kettlebellsvingar, Overhead slams med medicinboll, knäböj med kroppsvikten, och att springa med viktplattor från ena änden av rummet till den andra är alla klassiska ”helkroppskonditionsövningar” som brukar fungera bra i de flesta situationer. Vill man jobba upp en arbetskapacitet och jobba basövningar med skivstång kan man köra skivstångskomplex, även om det föreutsätter att man har en viss grundteknik i rörelserna.

En sista uppmaning. Det finns mycket träning som i sig är väldigt effektiv när den appliceras på rätt person. Att bara kopiera någons träningspass rakt av betyder inte per automatik att man får samma träningsresultat som den person för vilken träningsprogrammet utfomades. Principen om individualisering är en av träningslärans grundprinciper och all träning bör anpassas efter utövaren för bästa resulta. Och när det gäller ju principer inom träning är dagens motionärer ofta för otåliga för att lära sig tillräckligt mycket om träningslära för att kunna utforma sina egna träningsprogram, man kopierar helt enkelt metoder som andra har utformat. Många metoder är väldigt bra och har fungerat för de flesta som använder dem, men ju bättre kunskap man har om träningens grundprinciper desto större chans att man kan välja och utvärdera en träningsmetod som bäst passar ens egna förutsättningar och träningsmål.

För en bra teoretisk grund inom träningslära rekommenderar jag boken Forma kroppen av killarna bakom siten träningslära som dessutom är en guldgruva av information om kost, träning och kritiskt tänkande inom den forskning och vetenskap som träningsläran bygger på. Boken finns att köpa på Adlibris.

Diskussion

2 reaktioner på ”Myter och missförstånd inom träningsvärlden. Del 2

  1. Fantastiskt bra skrivet, i vanlig ordning.
    /Andreas, Crossfit Östersund

    Publicerat av Andreas Olsen | 11 oktober, 2012, 13:34

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: En riktig träningsblogg « LÅNGDISTANSLYFTNING - 11 oktober, 2012

%d bloggare gillar detta: